[Ved manglende navigasjonsfelt til venstre - trykk her.]

Investering


En av mine interesser er investering i aksjer og fond. Og i en tid da det kaster lite av seg å ha penger i bank, kan dette være et alternativ for å sikre inntekter på sparepengene. Men det å investere i aksjer og fond er også forbundet med risiko, man kan like fort tape på sine investeringer som å tjene. Derfor bør man tenke langsiktig, spre risikoen og investere regelmessig. Se forøvrig de 10 børsvettreglene som presenteres lengre ned.

Jeg benytter meg av nettmegleren stocknet, hvor jeg kan kjøpe og selge på egen hånd. Andre nettmeglere som kan benyttes er Net Fonds og Nordnet. I et forsøk på å følge med hva som skjer innen finans er jeg fast leser av Dagens Næringsliv. Fra tid til annen leser jeg også Kapital og Gründer.Ti børsvettregler

Punkt 1:
Tenk langsiktig. En aksjeinvestering er i utgangspunktet en langsiktig investering. Bruk ikke penger du trenger om kort tid til å kjøpe aksjer for. Sparer du på lang sikt unngår du også kortsiktige kurssvingninger.

Punkt 2:
Invester regelmessig. Da begrenser du virkningen av kortsiktige kurssvingninger, og unngår å kjøpe aksjer bare på topp.

Punkt 3:
Aksjepenger - penger du ikke trenger. Aksjeinvesteringer er forbundet med risiko. Du bør derfor ha råd til å tape deler av kapitalen.

Punkt 4:
Begrens risikoen. Spre dine investeringer i flere selskaper og i ulike bransjer. Derved minimaliserer du risikoen i aksjeporteføljen din hvis én bransje eller ett selskap skulle få problemer.

Punkt 5:
Markedet bestemmer. Selg på fallende kurser og kjøp på stigende kurser.

Punkt 6:
Er du i tvil, gjør ingen ting. Usikkerhet er lik risiko, og risiko bør betraktes som en kostnad.

Punkt 7:
Hold deg informert. Da har du et bedre grunnlag for å ta beslutninger.

Punkt 8:
Bestem salg ved kjøp. Hold orden på dine investeringer ved å lage regler for egne aksjekjøp/salg. Bestem deg for hvilket nivå du vil selge på, eller når du vil selge hvis aksjen faller, eksempelvis etter et fall på 10%.

Punkt 9:
Kutt tap, men ta også gevinster. Overvinn din egen psyke ved raskt å selge hvis du ser at kursen faller. Det er bedre å ta et lite tap enn et stort. Husk - det er aldri galt å selge for å sikre en gevinst.

Punkt 10:
Tenk skatt. Skattereglene påvirker dine aksjeinvesteringer. Tenk skatt når kjøper og selger, og i forbindelse med nyttår.

Kilde:
Aksesparerforeningen: HÅNDBOK FOR AKSJESPAREKLUBBER.Gjort tilgjengelig 12. oktober 2003 - Sist oppdatert 12. oktober 2003
Copyright © 2000-2003 Odd Andreas Sørgård (oddso@spray.no)
Web-vert er NVG